Frokostbranchen får ingen hjælp trods massive problemer

23-09-2020 | Nyt i branchen

Berlingske Business; Vibeke Svansø.

Tusindvis af danskere arbejder i disse dage atter fra hjemmekontoret i et fælles forsøg på at inddæmme spredningen af coronavirus. Samtidig aflyser private virksomheder en del af de større events, møder og konferencer, som de havde håbet at kunne gennemføre i efteråret. Også julefrokosten 2020 ser ud til at være lagt i graven.

Det mærker de mange cateringvirksomheder, der står for frokostordninger og mødeanretninger på arbejdspladserne. Også eventarrangører og en række af deres underleverandører er ramte, fordi de nuværende hjælpepakker for eksempel ikke gælder, når private virksomheder aflyser arrangementer.

Da nedlukningen ramte i marts i år, måtte de samme virksomheder også lukke ned. Men dengang havde de mulighed for at bruge hjælpepakkerne. Denne gang er virksomhederne overladt til sig selv.

En af de virksomhedsejere, der lige nu kæmper for at tilpasse sig den nye virkelighed er Ronni Lundegaard, indehaver af Choicefood i Dyssegård i Gentofte kommune.

Han driver en mindre cateringvirksomhed, som leverer frokostordninger til private virksomheder. Derudover leverer han catering til større events som et andet ben i forretningen. Han er i øjeblikket ved at forsøge at samle cateringbranchen til et fælles opråb til politikerne.

»Vi led et stort omsætningstab, da hele landet lukkede ned i foråret. Vores frokostforretning kom op at køre igen, men på nedsat blus. Samtidig fik vi øgede omkostninger, fordi virksomhederne nu efterspørger portionspakkede frokostanretninger. Nu opfordrer regeringen og sundhedsmyndighederne så virksomhederne til at sende medarbejderne hjem igen, og det er der mange virksomheder, der gør,« fortæller Ronni Lundegaard.

Ingen forretning, ingen kompensation
Men modsat restauranterne har cateringsvirksomheder ikke længere adgang til hjælpepakker, der kan betale en del af virksomhedens faste udgifter eller løn til medarbejdere, der bliver sendt hjem.

Det giver problemer for ikke blot Choicefood, men for rigtig mange andre virksomheder i branchen.

»Jeg synes, det er et problem, at vi ikke længere kan få kompensation, når vi mister vores omsætning, fordi myndighederne enten anbefaler, at virksomhederne sender medarbejderne hjem, eller fordi de events, vi leverer til, ikke kan finde sted,« siger Ronni Lundegaard.

Brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, organiserer en lang række af de cateringvirksomheder og øvrige underleverandører til eventbranchen, som i øjeblikket er overladt til sig selv og deres kassekredit i forsøget på at slippe gennem krisen.

Direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt, kalder det »uanstændigt«, at politikerne ignorerer denne gruppe af typisk mindre virksomheder, mens de har besluttet at kompensere restauranter, der skal lukke kl. 22.00.

»Restauranterne fik i det mindste noget. Værre ser det ud for alle dem, som ikke er udskænkningssteder med egen adresse. Alle dem, som leverer til firmaevents, alle dem, som leverer til frokostordninger, til private selskaber, både i professionelle lokaler og i forsamlingshuse, men også helt hjemme hos hr. og fru Danmark. Der er ingenting at komme efter,« siger Jakob Brandt.

»Frustrerende, uforståeligt, uanstændigt«
Ifølge ham er problemet, at politikerne gennem længere tid, ikke har villet kompensere virksomheder, der lider tab på grund af henstillinger eller anbefalinger, ligesom de ikke kompenserer for indirekte effekter af forsamlingsforbuddet på 50 og på 500 for større events.

»Det er dybt frustrerende. Vi står tilbage med virksomheder, som har tabt 82 procent af deres omsætning i gennemsnit, når vi spørger dem,« siger Jakob Brandt og fortsætter:

»Virksomhederne handlede i god tro i foråret, hvor politikerne stod og slog armene ud og sagde, »vi går hele vejen«, vi har sat 300 milliarder kroner af til at sikre, at vi kommer igennem det her. Nu er der ingenting. Jeg synes, det er uforståeligt. Jeg synes også, det er uanstændigt, at man politisk bliver ved med at lade den her branche, som er sådan lidt de ukendte helte i det festlige Danmark, i stikken.«

Læs hele artiklen her:
https://www.berlingske.dk/business/ronnis-branche-faar-ingen-hjaelp-trods-massive-problemer-han-advarer-om